maanantai 3. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 3. luukku

3. KOVA


NHL 97

Ei nähnyt tämän tulevan? En meinannut minäkään.

Katsokaa, John Vanbiesbrouck!

NHL 97 on yksi isoimmista peleistä ala-asteajoiltani. Kun talouteemme aikanaan tuli IBM Aptiva, oli tämä peli ihan ehdoton aikalainen. Pelin 3D-mallinnus oli ottanut aiemmasta versiosta ison harppauksen, peli sisälsi selostuksen, erilaisia videoklippejä oli piilotettuna ja pelaajat näyttivät oikeilta pelaajilta. Perkele, ne pelaajat näytti siltä miltä pitikin, eikä ”supermariomaisilta” pikseleiltä!Peliin en ole koskenut varmastikaan yli viiteen (5) vuoteen. Mutta kun siihen taannoin koskin, se oli aikamoinen pettymys. Ehkä aikanaan pelin tuoma uudistus ja visuaalisuus piilotti sen tosiasian, että aikaisemmat versiot (varsinkin 96) olivat oikeasti pelattavuudeltaan paljon parempia. Olinhan jo viimeisimmän kokeiluni aikana ehtinyt pelailemaan uudempia versioita NHL -sarjasta, mutta oikeasti, huomasin tuolloin viihtyväni paremmin juuri tuon 96:n parissa kuin 97:n.NHL 97 oli kuitenkin aikamoinen edistysaskel peliteollisuudessa. Tai ainakin näin olettaisin. Valehtelematta pelasin kokonaisia kausia lävitse liki 100 kertaa. Ehkä enemmänkin. Pelaaja A. Kalmeenoja teki yhtenä kautena yli 200 pistettä, toisena taas oli kauden paras maalivahti. Yhtenä kautena oli suomalaiset koottu yhteen tiimiin, toisena taas pelasin mestaruuden mahdollisimman huonoilla pelaajilla. Ja hauskaa oli. Joskus kun ei ”jaksanut” pelata, saattoi sitä etsiä pelistä videoklippejä Selänteen Teemusta tai opiskella jonkun legendan pelaajatilastoja. Tähän peliin upotettu aika vastaisi monen kuukauden työpäivää.

En osaa pelistä sen enempää kertoa, jääkiekkoa se kuitenkin on. Mutta jos peli kiinnostaa enemmän, suosittelen katsomaan näitä YouTube -klippejä. Ja yrittäkää hahmottaa, että vuonna 1996 muut pelit ovat olleet luokkaa 8-bittinen Nintendo, näin vähän kärjistetysti. Ei niissä ollut vastaavanlaisia valikoita, piilotettuja valikoita etc etc. Alkuintrokin tuli katsottua miltei joka kerta kokonaan. Myös harvinaisen huono englantini kehittyi tämän pelin ohessa.

Vaikka peli nykysilmään ja -mieleen vaikuttaakin paskalta, se oli minulle silloin iso, todella iso, juttu. Ja vaikka tehomylly IBM tykkäsikin usein kaatua ja lykätä ”blue screeniä”, toi se oman jännityksensä peliin:

”Kestääkö kone vielä yhden pelin?”


3. luukun kova nostalgia


NHL 97

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti