lauantai 22. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 22. luukku

22. KOVA


Olympialaiset / penkkiurheilu


Meinasin ensin sijoittaa nämä kahteen eri luukkuun. Mutta se vasta olisi ollut hyvin hupsu temppu.

Pidän urheilusta. Harrastan sitä jääkiekon lisäksi paljon, aina eri mahdollisuuksien mukaan. Kuntosali, lenkkeily, pyöräily jne. Harmittavasti joitakin joukkue/mailapelejä ei pysty harrastamaan, ei löydy pelikumppania sulkapalloon tai tennikseen. Tai geokätköilyyn. Meinasin urheilemisenkin valita tähän, mutta se olisi kuitenkin painottunut pääasiassa kiekkoiluun. Ja mitä sitä olisi kirjoittanut salilla käymisestä ja kuntopyörän polkemisesta, liikunnasta tulevan hyvän fiiliksen lisäksi?

Penkkiurheilu on kuitenkin minulle elämäntapa. Seuraan urheilua melko monipuolisesti, mitä nyt muiden suosimat jalkapallo ja snooker eivät niinkään kuulu kohderyhmääni. Sen sijaan (jääkiekon lisäksi) pidän tavattomasti yleisurheilusta ja talvilajeista. Erityisesti suomalaisten ottamuksista näissä lajeissa, kesäisin SM-Liigan vastike minulle onkin yleisurheilun Eliittikisasarja.

Ei niinkään montaa vuotta sitten sunnuntait olin pyhittänyt penkkiurheilulle. Tv tarjosi talviaikaan hiihtoa ja mäkihyppyä, kesäisin yleisurheilua ja formuloita. Vielä kun mennään ajassa enemmän taaksepäin, talvikaudella pystyi seuraamaan SM-Liigaakin. Ikävästi lajit piilotetaan enenevissä määrin maksukanavien taakse piiloon. Vieläpä niin saatanan typerästi, että ne pirskotaan eri kanavapaketeille. Luultavasti maailmani romahtaisi, jos Eliittikisasarja ja Suomen Cupin hiihdotkin vielä riistetään.

Olympialaiset eivät vielä onneksi ole maksullisten kanavien takana, eivätkä toivottavasti sinne koskaan joudukaan. Olympialaiset kuitenkin ovat minulle SE juttu.

Omassa arvomaailmassani nostan juuri nämä olympialaiset maailman tärkeimmäksi turhuudeksi musiikin ja Johanna Tukiaisen edelle. Kisat kuitenkin käydään vain neljän vuoden välein (käytännössä kahden), jolloin niissä kisoissa jonkin saavuttaminen on iso ja massiivinen asia. Isompi, kuin joka perkeleen kevät käytävät jääkiekon MM-kisat.



Olympialaisissa kilpaillaan tärkeimmissä urheilulajeissa ja kisoissa lajikirjo on tavattoman laaja. Vaikka miten yrittäisi, kaikkia lajeja ei pysty seuraamaan realistisesti suorana samaan aikaan. Oikeasti. Vancouverin talvikisojen aikaan 2010 otin osittain omaa vapaa-aikaa koulusta seuratakseni kisoja, tänä kesänä Lontoon olympialaisten kisoja katsoin lähes 24/7, aina kun töistä pääsin. Silti se on mahdotonta, lajeja kuitenkin tulee parhaimmillaan 15 samaan aikaan.

Penkkiurheillessani olympialaisia pääpaino lajien seuraamisessa painottuu suomalaisten suorituksiin. Ja jos olympialaisia ei lasketa, seuraan urheilussa ylipäätään suomalaissuorituksia. Olympialaisten ansiosta viime kesänä tuli seurattua innolla Ville Långin otteita sulkapallossa, taekwondoa Suvi Mikkosen ansiosta (huima 4. sija kisoissa) ja uutta suosikkiurheilumuotoani, purjehdusta. Talvilajeissa curling teki vaikutuksen Salt Laken ja Torinon kisoissa ja kova paikka olikin Suomen karsiutuminen kokonaan pois Vancouverin Olympialaisista.



Olympialaiset on suoneet penkkiurheilun suhteen hienoimpia fiiliksiä ikinä. Kyllä, enemmän kuin kiekon MM-kullat. Torinon 2006 kisoissa jääkiekkomaajoukkueen maaginen eteneminen finaaliin saakka ja ilmiöksi noussut Markku Uusipaavalniemi curling -joukkueineen hopealle. Naganosta 1998 Mika Myllylän kultamitali, Jani Soinisen kultahyppy, freestyle -mitalit, Ville Räikkösen yllätysmitali ampumahiihdosta ja tietenkin tässäkin jääkiekkojoukkueen pronssi kaikkia odotuksia vastaan muiden maiden all-stars -joukkueita vastaan. Tai sitten kahden olympiamitalien päivät; Pekingissä 2008 kaksi ampumamitalia Henri Häkkisen ja Satu Mäkelä-Nummelan toimesta sekä Sydneyn 2000 kisojen Arsi Harjun ja Thomas Johanssonin & Jyrki Järven kultamitalit. Puhumattakaan Samppa Lajusen dominoinnista Salt Lake Cityn 2002 kisojen kolmesta kultamitalista. Ja niin edelleen.

Toki, pettymyksiäkin on penkkiurheilu-urani aikana tullut. Päällimäisenä mielessä Ateenan olympiakisat 2004, kun lähes jokainen urheilija floppasi tai Vancouverin talvikisat, joista piti reippaasti yli 10 mitalia tulla. Vieläkin näen painajaisia Vancouverin luistelukisasta, missä räppäävä uskovainen pikaluistelija tipahtaa kahden horjahduksen takia ensimmäiseltä sijalta viidenneksi. Tuskin koskaan olen niin paljon manannut ja kiroillut n. klo 5 aamuyöstä. Ja kyse on kuitenkin urheilusta.

Mutta kai se penkkiurheilu, ja olympialaiset, on elämää suurempi elämäntapa. Kuten aiemminkin on tainnut tulla selväksi, teen mieleisiä asioita saavuttaakseni jonkin euforisen fiiliksen. Ja niin se on tämäkin. Elämällä tunteella mukana urheilussa. Erityisesti suomalaisessa urheilussa, vaikka menestystä ei tule järisyttävästi mitalien suhteen. Mutta aina voi riemuita saman kansalaisuuden omaavan ennätyssuorituksesta, vaikka se olisi vasta 22. sija olympialaisissa. Vielä hienommalta se riemuitseminen tietysti tuntuu, jos yllätyssuorituksen myötä tuleekin se mitali.



Viime kesänäkin olin varta vasten käynyt anomassa kesälomani olympialaisten ajaksi. Mahdollisuus uusiin työtehtäviin kuitenkin rikkoi tämän toivomukseni. Työ kuitenkin oli päivätyötä ja koska olympialaiset käytiin aikavyöhykkeellemme suotuisaan aikaan, pääsin kisoja seuraamaan lähestulkoon täysipainotteisesti. Mitä nyt aamupäivän kisojen vuoksi jouduin työn ohella päivittelemään Ylen teksti-tv:n sivua puolen minuutin välein ja radiosta keskityin kuuntelemaan suomalaisten suoritukset.

Loppuelämäni missiona tuleekin olla lomailemassa juuri olympialaisten aikaan, niin kesäkisoissa kuin talviolympialaadeissa. Ultimaattisena toiveena olisi tietenkin päästä seuraamaan itse kisoja paikan päältä. Tällöin tosin ei onnistuisi viime kesäinen kisastudioni...

Ultimaattinen kisastudio olympialaisten aikana


22. luukun elämäntapa


Olympialaiset / penkkiurheilu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti