maanantai 17. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 17. luukku

17. KOVA


Säkyläläinen jääkiekkoiluJännä valinta, eikö vain? Mutta miksi tämmöinen erikoisuus listalla?

Säkylästä kaikki lähti liikkeelle, Säkylästä sain uuden kimmokkeen, Säkylässä pelailen edelleen.

Kiekkourani alkoi 90-luvun lopun ja 2000-luvun alussa, voisi siis sanoa 2000-luvun taitteesta. Päädyin Säkylän paikallisen kiekkoylpeyden Lännen Kiekon C-junnuihin pelailemaan. Koska pelasin ensimmäistä kautta ”virallisesti” kiekkovarusteet päällä, jäi varmasti myös paljon parannettavaa. Ja onhan sitä edelleenkin. Muutamista peleistä selvittiin kunnialla ja kauden jälkeen kollegan kanssa meidät palkittiinkin joukkueen palkinnoilla.

Tästä kaudesta alkoi viitisen kautta kestänyt junnu-ura LäKissä. Matkan varrella tarttui mukaan muutama palkinto joukkueen parhaana pelaajana otteluissa, mitalisijoituksia turnauksissa ja joukkuekavereita. Erikoista sinänsä, että junnuaikojen pelaajista vain kourallinen jatkaa enää ”kilpatasolla” kiekon parissa. Ottaen huomioon, että tuona viitenä kautena pelasin sellaisten ikäluokkien kanssa, mitkä sijoittuivat syntymävuosiltaan suurinpiirtein 1983 ja 1989 välille. Mutta enhän minäkään ensin meinannut päästä jatkamaan ”kilpatasolla”.

Keväältä 2004 B-junnuissa ystävyysottelu jotain lontoolaista porukkaa vastaan. Huomaa eri sävyä olevat pelipaidat


17-vuotiaana pääsin ensimmäisen kerran kokeilemaan edustusjoukkueen treeneihin. LäKi pelaili tuona aikana II.-divisioonan alemman ja ylemmän välillä (mikäli muistan oikein) ja joukkue tuntui tuohon aikaan muutenkin olevan timanttisen kova. Yhtään peliä en edustuksen mukana päässyt pelailemaan, mutta pidin kuitenkin kelvollisena saavutuksena olla abivuotenani LäKin kolmosmaalivahtina.

Viimeinen kauteni osui samalle ajanjaksolle 2004-2005, kun lähdin puolustusvoimien palvelukseen. Tiedä sitten, painoiko syksyllä mielikuvissa asepalvelus ja vuodenvaihteen jälkeen itse asepalvelus, mutta kausi oli itselleni ja varmasti muillekin pettymys. Seuraavalle kaudelle jäin ilman seuraa: A-junnuja ei tullut ja olin liian vanha B-junnuihin, edustukseen päätyivät tasokkaammat ja nuoremmat maalivahdit. 2005-2006 olikin joitakin harrastevuorojen tuurauskeikkoja lukuunottamatta täysin välivuosi pelaamisesta.

West Hockeyn vuotuinen "Winter Classic"


Seuraavalle kaudelle pääsinkin hienosti veteraaniporukan West Hockeyn suojiin. West Hockey, jonka vuoroilla debytoitsin 16-vuotiaana, kun maalille tarvittiin tuuraajaa. WH:n Säkylässä pidettyjen vuorojen lisäksi ryhdyttiin järjestämään Kokemäelle iäkkäämpien ja harrastemielisempien vuoro. Kerran viikossa perjantaisin, sopivasti viikonlopun käynnistykseksi, oli mukava käydä pelailemassa elämää nähneiden pelaajien kanssa. Nämä pelasivat pelaamisen riemusta, ilman liiallista hampaiden kiristystä. Löysin reilun vuoden kadoksissa olleen peli-ilon jälleen ja liikuntamuodon Raumalla vietettyjen kouluviikkojen jälkeen. Ja pelaaminen West Hockeyn kanssa jatkuu edelleen säännöllisen epäsäännöllisesti.

Vaikka LäKin parissa en enää olekaan pelannut, antoivat nämä Säkylän vuodet tuolloin mahdollisuuden ”hankkia nimeä”. West Hockeyn lisäksi sain kutsuja monille muille vuoroille junnuaikoinani, jotkin varmasti jo lopettaneet, jotkin varmasti yhä jatkavat. Raumalla opiskellessani pelailin melkeinpä pelkästään West Hockeyn perjantaivuorolla, kunnes opiskelu-uran loppusuoralla minut skoutattiin Kokemäen edustusjoukkueen riveihin, josta matka taas on jatkunut Paneliaan. Mutta tuona opiskeluaikana melkein kaikki muu kiekkoilu oli ”jäässä” kaukalopalloa lukuunottamatta. Osaksi siksi, että tarpeen tullen Raumalta oli turhan pitkä matka lähteä ajamaan tunnin varoitusajalla, osaksi varmaankin siksi, että ”nimi” oli päässyt unohtumaan.

Kuitenkin koulun suoritettuani palasin töiden perässä Euraan. Ja kun taas kutsu kävi ”yli 30 soitetun henkilön jälkeen” Ukkomestareiden tai JoPon vuorolle, olin valmis lähtemään. Aina tietysti omat pelit ja työt olivat joissakin tapauksissa esteenä, mitkä toki ovat luonnollisen hyvä syy jättää kutsu väliin. Muuten olin (ja olen edelleen) valmis käytettäväksi. Uskonkin tästä innokkuudesta myös ”nimeni” jälleen nousseen pinnalle.

Kuten ensimmäisessä luukussa selitin, saattoi viime kesän aikana tulla yhdelle viikolle 15 eri pelattua kiekkovuoroa. Vaikka pelipaikka ”kilpasarjassa” olikin Paneliassa, muut vuorot osuivat, yllätys yllätys, Säkylään. Pelailtua tuli käytyä vastustajajoukkueen LäKin treeneissä, West Hockeyn, Black Starsin, JoPon ja Varjoryhmän vuoroilla, melko varmasti unohdinkin jonkun. Jopa Lännen Kiekon B-junnujen treeneissä 10 vuotta nuorempien kanssa kävin ahkerasti pelaamassa, valmensihan/valmentaahan siellä junnuaikojen valmentajani.

AHL-ottelu, josta sain banaanit. Huomatkaa kuvasarjana patjojeni "kehittyminen". Olen tässä kuvassa yläoikealla btw.


Voisi siis väittää ”nimeni” palanneen reilun viiden (5) vuoden kierrokselta takaisin kotiin. Se on kieltämättä hieno asia, että minulle on löytynyt tarvetta eri vuoroille. Pääsenhän näin toteuttamaan enemmän kuin hyvin harrastustani. Säkyläläinen jääkiekkoilu onkin se suurin syy, miksen ole enää viitsinyt katsoa niin innokkaasti työpaikkatarjouksia ”liiallisen välimatkan päästä Säkylästä”.

Ympäri käydään, yhteen tullaan. Säkylästä kaikki aikanaan alkoi ja sinne luultavasti veteraani-ikäisenä myös loppuu. Iso käsi ja kiitokset täältä Säkyläläisille lätkäjengeille.
17. luukun harrastuksen mahdollistaja


Säkyläläinen jääkiekkoilu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti