lauantai 15. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 15. luukku

15. KOVAPlayStationTämän masiinan takia sai aikanaan harmaa laatikko väistyä. Tai näiden masiinoiden, ensinhän omistin ”originaalin” PlayStationin, jonka myöhemmin myin PlayStation 2:n tieltä pois. PS 2 on edelleen hallussani ja sen rinnalle on tullut myös PlayStation 3. Ja näiden lisäksi kun olisin vielä haalimassa Nintendoa, ei meinaa televisiotkaan riittää. Ja tila asunnosta.

Tarkoituksenani on kirjoittaa kaikista näistä omistamistani laitteista, yhteen isoon perheenhän ne kuuluvat. Uusin laitos PS 3 on ollut vähiten käytössä. Ei pelkästään siksi, että olen omistanut sen vain 1,5 vuotta, vaan koska pelaamiseni on vähentynyt selkeästi viime vuosina. Nytkin kirjoittelen tätä sen sijaan, että kapula kädessä mätkisin ”Tekkeniä”.

PlayStation oli minulle askel uuteen ja hienompaan peliteollisuuteen. Olin kyllä PC:llä pelaillut aiemmin mainittua NHL 97:ää, mutta koska elettiin PC -aikakauden murrosta, ei uusimpia pelejä pystynyt enää viikon vanhalla tietokoneella pelaamaan. Ja tämä on tosi, aina olisi saanut olla kellottamassa konettaa massiivisemmaksi tai suosiolla ostaa uusi kone. Pelaamisen helppo ratkaisu olikin ostaa pelikonsoli, vaikkakin joissain peleissä mm. grafiikka hävisi PC:n vastaaville aika reippaasti. Mutta vittuakos sillä, ei se ero mielestäni NIIN iso ollut. Halvemmaksi se tuli, kuin kuukausittainen uuden PC:n hankkiminen.Pleikkarille” omistin myös aikanaan suunnilleen 30 tai 40 peliä. Näihin aikoihin ”piraatit” tulivat näkyvämmin koko kansan tietoisuuteen ja myös pelikonsoleille niitä oli saatavilla. Siinä määrin nostan hattua itselleni, että kaikki omistamani pelit olivat aitoja. 75% ostin käytettynä, mutta kuitenkin. Nopealla silmäyksellä omistan yhä PS 1:lle pelejä 12 kappaletta, mahdollisesti vielä enemmänkin. Ne kun onneksi toimivat myös PS 2:lla, ei ole ollut täten tarvetta myydä parhaimpia pelejään pois.

Ensimmäinen hankkimani peli ”pleikkarille” oli ”Resident Evil 2”; kauhupeli, mikä on poikinut mm. lukuisia Milla Jovovichin tähdittämiä elokuvia. Peli oli sen verran pelottava 12-vuotiaalle Antille, että pelin pelikerrat ovat sormissa laskettavissa. Ja se pelattiin aikanaan läpi kaverin luona, yksin en tuohon peliin mielelläni koskenut. 15 vuotta traumojen jälkeen olen kasvanut ns. ”äijäksi” ja kiinnostus kauhupeleihin on tullut. Yhtäkään en tosin ole vielä hommannut, mutta kunhan tässä joskus sitten uskaltaisi...Omistin pelejä melkeinpä laidasta laitaan. Eniten tunteja tuli kulutettua urheiluaiheisten ja wrestling -pelien, ”Tekkenien” ja ”Metal Gear Solidin” parissa. Aika pian huomasin autopelien puuduttavan minua. Gran Turismon kolmen (3) tunnin maratonajot olivat toki omalaatuinen ja hienot kokemuksensa aikanaan, mutta Formulat ja ”Ridge (Forrester) Racerit” kävivät tylsäksi parin ajokerran jälkeen. En tiedä miksi, en vain taida olla autoihminen millään tasolla. Myös Final Fantasy -pelisarjan olen sivuuttanut kokonaan. Itseäni ei vain jaksa kiinnostaa nämä ”liian isot” pelit isoine maailmoineen, olkoot pelikokemus ja tarinat olleet miten uskomattomia tahansa. ”Metal Gear Solid” on kuitenkin itselleni peleistä se rakkain, jonka olen pelannut valehtelematta 30 kertaa läpi. Luultavasti vielä enemmänkin. Verrattuna Nintendon aikakauteeni ”Pleikkarin” pelit olivat toki kehittyneet, mutta edelleen pystyin pelaamaan pelejä päivässä läpi. Muutamaan otteeseen minut jopa herätettiin kesken yöunien, jotta kertoisin miten pelin X tietty kohta pystyttäisiin ohittamaan.

PS 2 otti seuraavan askeleen peliurallani. Grafiikat oli taas tason hienompia ja pelitkin toivat aavistuksen lisää syvyyttä ja kokoa, sekä pelikokemusta. Eroa ei voi kuitenkaan sanoa olleen mitenkään järisyttävästi pelattavuuteen. Vaikka PS 2 tulikin talouteen, jatkoin yhä PS 1 -pelien pelaamista. Ajan myötä olen tosiaan niitä myynyt tyhmänä pois. Tuskin moniakaan niistä pelaisin, mutta luultavasti vain haluan omistaa materiaa paljon. Ja ei sitä tiedä, koska sitä olisi tullut mieli kokeilla ”Syphoon Filteriä” tai ”Abe's Oddysseytä”.Trendi jatkui melko samana, urheilu ja wrestling kiinnostivat peleistä eniten. Kuin myös ”Tekkenit” ja uudemmat versiot ”Metal Gear Solidista”, sekä uutuutena tullut ”Grand Theft Auton” pelisarja. Joskin "MGS 3" on yhä pelaamatta läpi, hommasin pelin joskus 2006 itselleni opiskelujeni aloittamisen aikoihin. Ja näihin aikoihin oma kiinnostus pelaamisen lähti pieneen alamäkeen. Pelejä omistan yhä n. 20 kappaletta PS 2:lle ja pois olen myynyt ”vain” absoluuttisesti huonoimmat pelit ja NHL:stä vanhentuneimmat versiot.

Niin PS1, kuin myös PS 2, oli kuitenkin ystävä. Koneen kanssa vietin monet viikonloput, kun Euran kaupunki ei tarjonnut meininkiä ja kotibileitä. Ehkä hassulta nykyään tuntuukin, että olin saattanut istua ruudun edessä pelaamassa saman ajan, kun kaverit olivat menneet baariin ja tulleet kotiinsa sammumaan. Itse jatkoin pelaamista aamukuuteen saakka. Ja sunnuntaisin ihmeteltiin, miten sitä aina nukkuu puolen päivän tietämille ja väsyttää edelleen.

Voisi ehkä ajatella, että pelien kautta ”pakenin” todellisuutta elämällä elämää pelien kautta. Voihan toki niinkin olla. Osasin kyllä tiedostaa videopelien pelaamisesta ja urheilusta tulevan pelaamisen riemun. Olin aina valmis lähtemään pihalle potkimaan palloa tai viikonlopun rientoihin, jos sellaista vain oli tarjolla. Vaikka pelaaminen lähinnä onkin ajantappamista, uskon sen olleen ja olevan yhä helppo ja kelpo tapa hankkia kokemuksia ja tuntemuksia. Siitä pidän elokuvien katsomisessakin, että niistä saa tuntemuksia. Huonoissa leffoissa/peleissä toki tulee aina niitä vittuuntuneisuuden fiiliksiä, mutta ne ”elämää suuremmat pelit” nostavat fiiliksen näidenkin yli. Ja se fiilis, kun jonkin pelin loppuvastusta (ei Niinisalon varuskunnan vaatevaraston ”loppuvastukseksi” kutsuttua tätiä) on hakannut pienen ikuisuuden ja sen viimein voittaa. Luultavasti sen tunteen hakeminen on ollut se, miksi lapsuudessani ja nuoruudessani uhrasin peleille kaiken sen ajan. Ja haluaisin yhä.PS 3 tarttui mukaan hetken mielijohteesta. Opiskelut oli ohi ja kun rahatöissä oltiin, Huuto.netistä katsoin halvalla myynnissä ollutta pelikonetta ja mietein: ”miksei”. Hävettävän vähän sillä on tullut pelailtua, mutta aina mielessä pyörii se ajatus ”joskus vielä, joskus vielä”. Onhan sillä yksi NHL-peli tullut pyöräytettyä ympäri, mutta nuoruuden peliaddikti halajaisi antaumuksella pelaamaan ”oikeaa” peliä, mikä ei olisi urheilua tai wrestlingiä.


Mahtaisiko ”Metal Gear Solidista” olla uudempia versioita tarjolla...15. luukun viikonloppujen ystävä


PlayStation

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti