sunnuntai 2. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 2. luukku

2. KOVA



INTERNET

Internet on tänä päivänä jokaiselle ihmiselle päivittäinen työväline, oli kyse huvin, hyödyn, hyödyttömän tai työn parissa. Niin se on myös minulle.

Internetin kautta pystyy tekemään nykyään käytännössä mitä vain. Itse käytän sitä mm. postin lukemiseen, kommunikointiin (ts. Facebook), tiedon etsimiseen, itseni huvittamiseen ja yksinäisten lauantai-iltojen... öööh, ”viihdykkeeksi”. Varmasti myös moneen muuhunkin, mutta nuo nyt satuin keksimään nopeasti.



Internet on onnistunut myös korvaamaan monet muut aktiviteetit elämästäni pois. Aiemmin mm. pelasin videopelejä tuhottoman paljon. Toki, netin kautta tulee edelleen jotain pelejä pelattua vaikkapa Aapelin kautta, mutta enemmmän se aika kuluu (yllätys yllätys) Jatkoajan sivua lukiessa. Toisinaan myös erinäiset ”ahaa” -elämykset keskeyttää muun toiminnan, kun pitää netistä alkaa etsimään tietoa. Taikka katsomaan YouTubesta hassuja kissavideoita.

Joskus 90-luvun puolivälissä meidänkin talous sai tietokoneen ja sitä kautta nettiyhteyden. Aika kultaa muistot, tai sitten legendaarinen Kiss:n chat oli oikeasti parhautta. Mikäs sen mahtavampaa, kun Antti 11v esittää liki parikymppistä urosta juttelemassa nuorelle naiselle. Ja kun olisi tullut aika vaihtaa puhelinnumeroita, iskee totaalinen jäätyminen ja kone sammutetaan pienessä paniikissa. Legendaarista oli myös tavattoman pelottavalta kuulostava moodemin piipitys ja se vitutuksen multihuipentuma, kun äiti nostaa lankapuhelimen luurin ja nettiyhteys katkeaa.

Myös nettisivustoille tunnuttiin ”harkitsevan” julkaisuja tarkemmin kuin nykyään. Tosin, eihän sen aikainen netin maailma pärjää nykyiselle. Olihan tuolloin olemassa jopa kirja ”kaikista” nettisivustoista... :D (Näittekö, siinä on hymiö, vaikka pyrin välttämään niitä kirjoituksissani) Myöhemminhän tuli vastaan netin omat hienot yllätyksensä goatsen ja ”screamereiden” muodossa. Kai nekin kelpaa lauantai-illan ”viihdykkeeksi”. Ei, en laita tähän goatsen kuvaa. Enkä suosittele googlaamaankaan.

Omalla tavallaan on hieno sanoa kokeneensa internet -aikakauden mullistuksen simppeleistä sivustoista ja ikuisuuksien latausajoista visuaalisesti hienoihin sivuihin, sosiaalisen median tuomiin mahdollisuuksin ja siihen, että käytännössä ilman tv:tä ja puhelinta pärjäisi. Kaiken pystyisi hoitamaan verkon kautta. Oma erikoisuutensa tuona ajanjaksona ovat olleet latausohjelmat Napstereista torrentteihin; miten aloittavat muusikot nousivat niiden kautta esiin ja kuinka nopeasti lataaminen muuttui laittomaksi.



Ehkä turhan helppo ja typerä valinta ”kalenteriluukuksi”, mutta internetin kautta minä tämänkin julkaisen.


2. luukun kova asia

Internet



1 kommentti: