torstai 13. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 13. luukku

13. KOVA

Jippii MinigolfYritin keksiä tähän kirjoitettavaa. Siis sellaista, mitä en olisi koskaan ennen kirjoittanut. Kaksi (2) vuotta sitten naputtelin hyvin syventävän tekstin, jota ei mielestäni tarvitse kommentoida sen enempää. Siitä käy hyvin selväksi, miksi se on tässä kalenterissa mukana.

Noin kahdeksan (8) vuotta kestänyt harrastus, jonka aikana olen ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen kerran ollut ”Suomen maajoukkueen” mukana kotiin jäävänä varamiehenä. Tuttavuuksia ja hyviä öisiä keskusteluja.

Lainaankin aiemmin kirjoittamani tekstini tähän. Hyvät naiset ja herrat, Jippii Minigolf:pohjalta huipulle liigan kuolemaan saakka - tarina nimimerkistä "jokojoumään"


Monet varmasti tietävätkin minun omistavan lempinimen "Kalmari". Nimi on käytössä niin arkielämässä kuin internetin maailmassa, ja tottelen nimitystä yhtä hyvin kuin kelvollisesti koulutettu koira. Tai kissa. Hieman tuntemattomampi ja erikoisempi nimimerkkini internetissä on "jokojoumään" (ääkkösten ollessa tabu netissä, nimi väännetään toisinaan myös muotoon jokojoumaan), puhekielessä lyhennetty eräiden tahojen toimesta myös muotoon "joko". Kyseinen nimimerkki liittyy vahvasti Jippiin Minigolfiin ja kuinka ollakaan, ajattelin kertoa hieman tarkemmin asiasta.

Seuraavat asiat ovat täysin hämärän muistini varassa ja asiasta paremmin tietävät saavat korjata väitteitäni.

Viettäessäni villiä nuoruuttani vuonna 2001 olin perjantai-iltana pitkästynyt ja päätin etsiä aktiviteettia internetin maailmasta. Tuolloin muistin sivuston, jossa voisin pelailla eri pelejä ihmisiä vastaan; Yatzya, minigolfia, biljardia ja ties mitä. Kirveelläkään en muista, oliko sivusto tuolloin vielä Pasimaailma vai Jippii. Jokatapauksessa Pasimaailmassa ennen toimi kyseinen pelimaailma ja siirtyi myöhemmin Jippiin alaisuuteen. Kuitenkin.

Päädyin pelaamaan minigolfia ja ihastuin peliin täysin. Peli oli sopivan simppeli, mutta omalla ihastuttavalla tavallaan siinä riitti myös haastetta pelatessa muita pelaajia vastaan. Ryhdyinkin pelailemaan sivustolla säännöllisen epäsäännöllisesti.
Joulun tienoilla yhdessä golf-huoneessa huomasin joidenkin pelaajien puhuvan "koodikieltä" keskenään: "r1?", "rankkia?" "r2?". Yleensä tätä "koodikieltä" keskenään pelanneet häipyivätkin pelaamaan toisiaan vastaan. Kyselin asiasta muilta "koodikieltä" puhuvilta, mutta vastausta en saanut.

Meni viikko, meni toinenkin, kunnes sain vastauksen. Kyseiset "koodit" liittyivät Minigolf Ranking -liigan sääntöihin. "R1" tarkoitti pelin ratkeavan yhdestä voitosta, "r2" taas kahdesta voitosta. "Rankkia" taas oli tuolloin nykynuorten slangia, mikä tarkoitti Ranking-peliä. Kyseisen selvennyksen jälkeen minut myös ohjattiin sivustolle, jossa kyseiseen liigaan voisi liittyä. Ja minähän liityin.

Nyt ensimmäiset vatipäät tätä lukiessa miettivät "onpas nörttiä puuhaa, tuhlata aikaa tuollaiseen". Miettikääpä huviksenne, paljonko SINÄ tuhlaat päivässä aikaa naapurikyttäämiseen, tilapäivityksen keksimiseen tai chattaamiseen Facebookissa. Jaa tuo käytetty aika kahdella, sen verran käytin suurinpiirtein vuorokaudessa aikaa Jippiin Minigolfille. Mutta joo.

Liigassa pelasi noihin aikoihin 250 - 300 pelaajaa ja menipä mihin aikaan tahansa minigolfailemaan, niin liigapeliä pääsi pelaamaan. Ranking-liigaa pidettiin tuolloin hallitsevana sarjana, jossa pelaili maailman parhaimmat pelaajat. Alkuni ei ollut järin vahva: voitin ensimmäisen pelini, mutta sitä seurasi liki 20 tappiota putkeen. Tämän jälkeen voittoja alkoi siunaantumaan tasaisen varmasti ja voittaessani minua korkeammin sijoittuneita, kiipesin sijoituksia kohti kärkeä. Yksi koko liigan ikimuistettavimpia tapauksia olikin turnaus, jossa aloittelijana voitin koko turnauksen. Kyseisessä turnauksessa kohtasin kolme pelaajaa, joista yksi oli liigan kärkimies, toinen liigan 3. ja kolmaskin liigan top-10:ssä. Kyseisen munkin myötä nousin myös liigan rankingissa sijalta 75 sijalle 5. Oli ehkäpä elämäni paras lauantai.

Tahkoaminen liigassa sen kuin jatkui, olipa sitten hyppytunti lukiossa tai sunnuntai-ilta, olin löytänyt itseäni miellyttävän harrastuksen. Peliä oli mukava ja helppo pelailla esimerkiksi sähköpostien lukemisen ohella.Ikävä kyllä peli ei monia jaksanut kauaa kiinnostaa. Vuosien 2002 - 2003 aikana moni pelaajista oli lopettanut pelaamisen, mukana myös lajin "legendoja". Näihin aikoihin rinnalle perustettiin myös toinen sarja, joka alkoi toimimaan ns. "maailman parhaana Jippii Minigolf -sarjana (vertaa NHL)", jonne löytyikin pelaajia paljon eri maista. Ranking-Liiga muuttuikin suomalaisten omaksi sarjaksi (vertaa SM-Liiga).

Metsästin edelleen "SM-Liigan" piikkipaikkaa, mikä sitten lopulta vuoden 2003 aikana tulikin. Pari vuotta siinä meni, mukanaan satoja, ellei peräti tuhansia, pelejä ja tunteja. Vaikka laji olikin pienen yhteisön puuhastelua ja 99,9%:sti Suomen väestön tietämättömissä, tunsin saavuttaneeni jotain ja olevani paras suomalainen jossakin. Nörttimäistä, eikö? "Maailmanliigasta" en koskaan erityisemmin innostunut, vaan tunsin kotoisen liigan enemmän omakseni. Sen verran isoa liigaa tuli pelailtua, että parhaimmillani olin sijalla 5. Ja, diiva kun olin, katsoin tämän riittäneen todistamaan taitoni pärjätä myös maailman parhaimpien kanssa ja keskityin vain kotimaiseen liigaan.

Liigojen ohella pyöri myös monia liigan ulkopuolisia turnauksia. Kutsuliiga taisi olla se tunnetuin ja halutuin. Muistini ei riitä kertomaan, pelailinko koskaan kyseisessä turnauksessa. Parissa muussa tuli kyllä pelailtua, kohtalaisella menestyksellä.
Vuosien edetessä pelaajien määrä jatkoi vähenemistään. Uudeksi kilpailijaksi ilmestyi pelisivusto Aapeli omalla minigolfillaan vuoden 2003 tienoilla. Aapeli ei koskaan kuitenkaan saavuttanut Rankingin suosiota ja parissa vuodessa Aapelin liigat oli unohdettu. Tosin, itse välillä edelleen pelailen Aapelissa huvikseni, tällä samalla tutulla nimellä.
Aapeli kuitenkin loi oman uhkapilven Rankingin ylle. Vuonna 2004 silloinen Head Admin (tyyppi, joka vastaa liigan pyörittämisestä, noin kärjistetysti) ei jaksanut enää pyörittää toimintaa ja uhkasi lopettaa liigan. Liigalle omistautuneena päätin ryhtyä HA:n työhön, kunnes asepalvelukseni alkaisi alkuvuonna 2005.

Tiedä sitten mitä intin aikana oli tapahtunut, mutta Ranking-liiga oli jatkanut kutistumistaan. 300 pelaajan kommuuni käsitti enään muutaman kymmenen pelaajan. Kun alkuaikoina päivän aikana sai pelata vain yhden pelin kutakin vastustajaa vastaan, sai nyt pelata kolme peliä keskenään. Tämä kuitenkin mahdollisti hyvin liigan jatkumisen ja pelimäärien pysyvän kohtuullisena.Ikävä kyllä tämäkään ratkaisu ei ollut pysyvä, vaan pelaajien joukkopako jatkui vuosi vuodelta. Vaikka välillä joku pelaaja tuli takaisin, oli hänen tieltään lähtenyt suunnilleen kolme pelaajaa. Vuosien aikana pelipaikkakin oli ehtinyt vaihtua moneen otteeseen. Kun alkujaan pelejä pelailtiin Suomen Jippiissä, pelattiin pelejä nyt ulkomaalaisilla Jippiin sivustoilla. Tarkoituksena saavuttaa uusia pelaajia, mutta myös eri maiden Jippii-sivustoja kaadettiin nurin/lopetettiin. Suomen sivusto taidettiin kaataa ensimmäisenä.

Vähän väliä Rankingin rinnalle yritettiin perustaa uusia "maailman-liigoja", mitkä kuitenin kuolivat muutamassa kuukaudessa. Erikoista kyllä, tietyin välein järjestetty World Cup keräsi aina kaikki maailman parhaat pelaajat mukaan. World Cup olikin ikäänkuin Jippii Minigolfin olympialaiset. Harmikseni itse en koskaan päässyt näihin kekkereihin edustamaan Suomea, kerran tosin joukkueen varamiehenä. Kukaan ei kuitenkaan murtanut hiirikättään, joten jouduin tyytymään seuraaman kisoja kotoa.

Vuoden vaihtuessa 2009 -> 2010 aktiivisia pelaajia oli enään viisi. Urheat soturit sopivat peliaikatauluista Messengerin välityksellä, jotta pelit saadaan pelattua ja liiga pidettyä elossa. Yritys alkoikin olla jo epätoivoista ja viimeisetkin taistelijat alkoivat luovuttaa. Kesällä lyötiinkin viimeiset naulat Ranking-liigan arkkuun, kun tietääkseni kaikki Jippiin sivustot ympäri maailmaa lopettivat toimintansa. Myös Ranking-liigan sivusto (www.myleague.com/ranking) on vedetty nurin, eikä liigan Hall Of Fame -tilastoja pääse katselemaan ja muistelemaan monien legendojen pelihistoriaa.

Jippiin Minigolf ja erityisesti Ranking-Liiga oli minulle aina erityisen läheinen ja osa (lähes) jokapäiväistä elämääni. Siksi minusta tuntuukin, kuin olisin menettänyt pitkäaikaisen avovaimokkeen tai hyvän ystävän. Pelin parissa kuitenkin vietin aikaa paljon ja koin sekä ilon, että pettymyksen hetkiä. Niin lapsena kuin aikuisena. Valitettavasti mikään ei elä ikuisesti, eikä elänyt tämä pelikään. Toistaiseksi muistoja pystyy vielä verestämään yhdellä alan sivustolla ja näkemään, miten läheinen peli tämä ihmisille oli: http://www.minigolfers.net/

Ranking-Liiga tarjosi minulle pelaamisen ohella monta erityistä kokemusta. Kyseisen pelin kautta tutustuin moniin ihmisiin, joiden kanssa oli usein mukavat ilta/yökeskustelut. Pelin kautta törmäsin sattumalta kahteen tapaukseenkin, jotka olen "oikeassakin elämässä" tavannut. Useaan otteeseen ja vielä kotikunnassani. Jopa maksanut heidän näkemisestä. Joskus noin 5 - 7 vuotta sitten oli suunnitteilla Ranking-Liigan oma risteily, jossa olisi päässyt tapaamaan muita pelaajia henk.kohtaisesti. Valitettavasti risteily ei toteutunut muutaman ikävän tilanteen takia. Toiveissa olisikin, että "rankkilaiset" kokoontuisivat laivalla ja tapaisivat toisensa, ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ranking-Liigan ja Jippii Minigolfin muistoa kunnioittaen.

Niin, mikä sen "jokojoumäänin" tarina onkaan? Idean sain Keltaisen Pörssin mainoksesta (http://www.youtube.com/watch?v=Ueeb3qT5jPo) ja aivopieruna lisäsin "jou määnin" eteen "joko". Miksi? En tiedä. Tuntui hauskalta ajatukselta kokeilla pelailla sellaisella nimellä. Jostain syystä se jäi sitten elämään omaa eläämäänsä, muodostaen minulle identiteetin yhdeksi Suomen parhaimmaksi Jippii Minigolffareista.


13. luukun edesmennyt harrastusJippii Minigolf P.S. Mikäli kiinnostaa edes hieman Jippii Minigolfin rauniot, täältä voi löytyä vielä jotain, jopa minusta:
http://www.minigolfers.net/

2 kommenttia:

  1. Minä pelasin aikoinaan myös Jippiillä, mutta pelinä oli biljardi. Myös meillä oli myleague sivulla liiga ja pelattiin useita maaotteluja eri maita vastaan. Muistaakseni porukka myös kokoontui kerran Jyväskylässä, mutta itse en ollut paikalla. Hienon historiikin olet kyllä kirjoittanut.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia :) Pelailin itseasiassa sitä biljardin liigaakin. Rankingia en tarkasti muista, taisin olla sijoilla 25-50 parhaimmillaan. Kauaa en kuitenkaan pelaillut ja pelitkin jäi aika vähäisiksi. Taisi enimmäkseen olla tarkoituksena vain todistaa, että pärjäisin siinäkin.

    Meilläkin piti olla tapaaminen, itseasiassa laivareissulla, pelaajien kesken. Jotain erimielisyyksiä siinä kuitenkin oli, ettei reissu koskaan toteutunutkaan. Ainakin yhdeksi "draamakohtaukseksi" muistan sen, että laivalle varatussa kabinetissa (tjsp) osa porukasta olisi ilmoittanut tekevänsä/liittyvänsä toiseen liigaan. Jäi tämäkin "kauniit ja rohkeat" laivareissun peruuntumisen myötä kokematta.

    Tavallaan tätä aikaa on vielä ikävä. Tavallaan aika ei enää varmaan riittäisi "täysipäiväiseen" harrastamiseen.

    VastaaPoista