perjantai 6. joulukuuta 2013

joulun kalenteri vol.2: 6. luukku.

Hyvää Itsenäisyyspäivää! Tähän luukkuun saadaankin melkoisen itsestäänselvyys.

Uudempi ”Tuntematon” on parempi kuin vanha. Niin se vain on.


Vuonna 1955 tehty Edvin Laineen versio on klassikko. Se on 90-luvulta saakka ollut suomalainen tv-perinne tänä päivänä. Elokuva on tehty ”liian aikaisin” sodan kipujen jälkeen. Siinä näyttelee ihmisiä, jotka näkivät ja kokivat sodan.

Mutta silti.

Voi olla, että vanhempi ”Tuntematon” on tullut nähtyä sen verran monta kertaa, että arvostus uudempaan versioon on sen takia korkeampi. Mutta itseäni on aina häirinnyt vanhemman elokuvan ”suomifilmimäisyys”. Toki, aikakausi on ollut tuolloin eri ja sen ajan elokuvien teemaan on kuulunut ”Pekka ja Pätkä” -henkinen yltiöpositiivinen virnuilu, vaikka ryssä olisikin ampumassa hauleja perseeseen. Myös ikärakenteeltaan valheelliset näyttelijät ovat myös vaivanneet: Rokkana on nuorempi sälli ja toisissa rooleissa taas vanhempaa sankaria. Jne jne yms yms.

Rauni Mollbergin ”Tuntematon” edustaa 80-luvun henkistä Suomi-Filmiä: kaikki on vakavaa, mikään ei naurata, parempi olla vain hiljaa. Itse en sotaa kokenut, mutta uskoisin sen olevan lähempänä totuutta, kuin ”Pätkämäinen” virnuilu sodan keskellä. Sitä kuvastaa myös elokuvan musiikittomuus (pl. yksi kohtaus, missä gramofoni elämöi, taisi olla jokin toinenkin kohtaus).

No, olkaa mitä mieltä te haluatte. Tämä mielestäni antaa todellisemman kuvan sodasta ja Väinön kirjasta. Ja tämän parissa viihdyn myös paremmin.

Edesmennyt Paavo Liski Rokkana.

Btw, kolmas suomileffa putkeen! Nyt ollaan niin isäm maan pulustajaa että!


IMDb arvostaa: 7,3
Kalmari arvostaa: 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti