keskiviikko 18. joulukuuta 2013

joulun kalenteri vol.2: 18. luukku.


Juu. Kyllä 1930-luvullakin tehtiin elokuvia. Sellaisia, missä Johnny Weissmuller ei näytellyt Tarzania.

Edesmennyt hieno näyttelijä James Stewart on tämän elokuvan Smith. Partioporukan johtaja, jota mukuloiden pyynnöstä ehdotetaan hakemaan virkaa senaattiin. Ja onnistuukin siinä! Naiivina ja aavistuksen kömpelönä ”rookiena” Smith saakin huomata, että homma ei toimi kuten pitää. Varsinkin, jos touhu on jossain määrin korruptoitunutta.


Olen aina arvostanut elokuvia, joiden parissa ei huomaa ajan kuluvan. Jokseenkin onkin erikoista, että tähän ovat pystyneet vanhemmat (toki klassikot) elokuvat. Oikeasti. Mielummin näitä jaksan ja pystyn katsomaan urakkana, kuin nykypäivän tehostepaskaeeppiset, puoli vuotta kestävät elokuvat (mm. ”Hobitti”).

”Mr. Smith Lähtee Washingtoniin” klassikkona on tietysti myös parodioinnin kohteena ollut useasti. Pelkästään jo ”Simpsoneista” pystyn muistamaan kolme eri jaksoa, jossa Smithin ”filibusteria” (puheen pitkittämistä) on parodioitu.

Sinänsä myös oli ihmeellistä, että nauroin muutamaan otteeseen elokuvan aikana. Kun yleensä on mielikuva vanhan ajan elokuvista jäykkinä ja ylipitkinä puhe-eepoksina, oli tähän saatu ujutettua nokkelaa komiikkaakin. Sellaista, jota saattaa jäädä hetkeksi miettimään, ennen kuin sille tuhahtaa. Vähän kuin pappani tarinat.

Tuolloin sodan aikoihin ihmiset lähettivät kiitoskirjeitä ohjaajalle Frank Capralle, että sai tällä elokuvalla heidät kiinnostumaan politiikasta. Enkä sitä ihmettelekään. Ei sitä lakitietoa tarvitse syvältä tonkia, kaikki porsaanreiät läpi käyden. Siihen riittää, pelkistettynäkin, partiojohtajan yksinäinen taistelu isoa koneistoa vastaan.


Jos jokaiselta vuosikymmeneltä pitäisi valita yksi (1) ainoa elokuva, ”Mr. Smith Lähtee Washingtoniin” on ainoa ratkaisu 1930-luvun elokuvaksi. Ja mikä häpeällisintä, Suomen tv:ssä tämä elokuva on Elonetin sivuston mukaan esitetty vain neljä (4) kertaa.


IMDb arvostaa: 8,3
Kalmari arvostaa: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti