sunnuntai 22. joulukuuta 2013

joulun kalenteri vol.2: 21. luukku.Mitä Meistä Tuli, 2009En oikein osannut laittaa näitä kahta elokuvaa erilleen. Tai en oikeastaan halunnutkaan. Miksi? Koska elokuvat on saman kotimaisen indie -leffaporukan tuotoksia, pääjermuna Miika Ullakko. Ko. henkilö on ohjannut, tuottanut ja käsikirjoittanut molemmat elokuvat. Ja näytteleehän hän niissä myös pääosan.


Harmi tai ei, molemmissa elokuvissa juonet ovat samansuuntaiset. Hyvinkin samanlaiset. Siinä missä ”Graffiti Meissä” kertoo nuoren Jaken muutosta pääkaupunkiseudulle naispuolisen kaverinsa Erikan kanssa, jossa tapaavat vanhan ystävän lapsuudesta, on ”Mitä Meistä Tuli” taas tarina ”eeppisestä” luokkakokouksesta laivalla, missä joku Arttu Wiskari on musisoimassa. Yhdistävää näissä leffoissa on nuorisodraama ja -rakkaus. Vieläpä samoine näyttelijöineen (Ullakko, Olli Similä ja Maria Uusikylä). Mitä nyt hahmojen nimet ovat täysin eri, ja onhan ne hahmotkin erilaiset. Silti, hyvin samaa näissä molemmissa elokuvissa loppupeleissä on.

Koska kyseessä on indie-elokuva (öh.. elokuvat siis), on näyttelytyö paikoitellen huonoa. Koomisenkin huonoa. Mutta kaikki, jumalauta KAIKKI muu on hoidettu ammattilaisella otteella. Leikkaukset, tehosteet, kuvakulmat. Ihan jotain uskomatonta, että kengännauhabudjetilla on osattu saada aikaan näin aidon näköiset elokuvat. Tai, onhan ne aitoja ja oikeita elokuvia. Siksi onkin syytä miettiä, miksi kotimaisia ”ison luokan” elokuvia tuetaan ja rahoitetaan ja saadaan lopulta ”Kekkonen Tulee!” -leffan tasoista paskaa. Aivan kuin rahoittajilla olisi pää perseessä jo ennen, kuin käsikirjoitus on saatu luettavaksi. ”Ai, Hissu Hietalahti on tässäkin mukana? Ottakaa lompakkoni”.


”Mitä Meistä Tuli” sai aikanaan leffateatterilevityksen Finnkinon teattereissa. Pääsipä se mukaan kansainvälisille filmifestivaaleillekin. Ja olihan se 2009 Jussi-gaalan yleisöäänestyksessäkin toinen, kiitos kelvollisen nettikampanjan (oikeasti, miksi luulette ”Salkkari-leffan” voittaneen yleisösuosikkipystin?).

”Graffiti Meissä” / ”Mitä Meistä Tuli” ovat molemmat hyviä nuorisoelokuvia. Kotimaisella mittapuulla erinomaisia ja onkin häpeä, että näitä molempia on pimitetty liian hyvin. Ne on myös osoitus siitä, miten intohimolla, asenteella ja tahdolla saadaan aikaiseksi elokuva/elokuvia, mitkä päihittää monet muut isommat kilpailijansa.

”Graffiti Meissä” tuli aikanaan niin lujaa puskan takaa itseäni vastaan, että rakastuin tähän elokuvaan saman tien. Ehkä näistä kahdesta suosinkin sen takia tätä enemmän kuin jälkimmäistä, ”Mitä Meistä Tuli” -elokuvaa. Kun ne kerran on juoneltaan aika samanlaiset niin... Niin. Suosittelenkin ensin katsomaan vanhemman elokuvan ensin, voi sitten tehdä vertailunsa ja havaintonsa parannuksista mm. näyttelytyön suhteen.

Täydellisenä kansalaispalveluksena nämä elokuvat on katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa. Ei tarvitse ladata laittomasti, ei tarvitse tilata elokuvaa mistään. Ja onkin häpeällistä, jos ette katso näitä elokuvia.

IMDb arvostaa:
Graffiti Meissä: 6,1
Mitä Meistä Tuli: 6,0

Kalmari arvostaa molempia: 8


Muuten, Miika Ullakko on myöhemmin näytellyt mm. elokuvassa ”Rat King”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti