maanantai 10. joulukuuta 2012

joulun kalenteri: 10. luukku

10. KOVA


Terminator


Paras elokuvasarja, ehdottomasti. Jos joku muuta väittää, niin lyön. Kuunnelkaa jo pelkästään leffan tunnusmusiikki, sekin jo on elokuvahistorian parhaimmistoa.



Olin kuitenkin suhteellisen vanha, kun näin ensimmäisen ”Terminaattorini”. Ikää taisi olla jo lähemmäs kymmenen (10) vuotta, vaikka sellainen klassikko kuin ”Commando” tuli nähtyä ~ 5-vuotiaana. Silti ”terminaattori” oli tuttu puhekielestä, joten osasin tiedostaa, millainen ”terminaattori” on. Iso-Aatun näköinen.

Leffoja en kuitenkaan katsonut kronologisessa järjestyksessä. Ensin näin kakkososan, ”Tuomion Päivän”, jotain vuotta myöhemmin sen ensimmäisen osan. Ja aikojen saattossa kolmannen ja toistaiseksi uusimman, ”Salvationin”.



Terminator 2 – Tuomion Päivä” on edelleen mielestäni paras elokuva, mikä on koskaan tehty. Aikojen saatossa ykkösosa ”Terminator – Tuhoaja” on ns. ”kirinyt” mielikuvissani jatko-osaa kiinni, mutta tuskin tulee koskaan ohittamaan sitä. Kun ”Tuhoajassa” kyborgi oli luokkaa huvittava paperinukke, on jatko-osan tehosteet upeita. Ne kestävät vertailun vielä tämän päivän elokuviinkin. IMDb:n Top 250 -listalta löytyy myös nämä molemmat "Terminaattorit", voinee ihan asiallisesti puhua kahdesta merkkiteoksesta elokuvahistoriassa. Onhan elokuvasarjan ensimmäiset osat tuonut myös käsitteen "terminaattori" sanakirjoihimme sekä lentävät lauseensa.



Kaksi uusinta edustavatkin enemmän sitä osastoa, minkä voisi kutsua olevan ”ihan kiva”. ”Koneiden Kapina” on kyllä hyvä, ja miksei ”Salvationkin”, mutta eivät yllä millään asteella kahden ensimmäisen tasolle. Tiedä sitten onko kyse nostalgisista asioista. Tuskin, vaikka arvostan vanhoja elokuvia enemmän niiden ”tekemisen meiningin” vuoksi, ts. koko leffaa ei pistetä nojaamaan tietokoneella tehtyihin erikoistehosteisiinsa. Se taas mielestäni hieman kaatoi ”Salvationin” tehoa, ”Terminaattoreiden” pitää olla hienostelematonta ”äijäilyä”. Kyllä, kakkososassa on myös näitä, joten puhuinkohan itseäni pussiin.

Jos jotkut videopelit ovat tehneet vaikutuksen, niin sitä tosiaan teki tämä elokuvasarja. ”Terminaattorit” ovat niitä elokuvia, joita jaksan ja pystyn katsomaan vuodesta toiseen.

Asuntoni seinää komistaa "Terminator" -juliste


Noh, nyt valehtelin. Kuukaudesta toiseen. Erityisesti ”Tuomion Päivää”, elokuvan tarina on kerrassaan upea. Se liikutti lapsena, ja se liikuttaa edelleen. Siis tunteellisella tasolla, ei mitenkään liikunnallisessa mielessä. Selviytymiskamppailua ja isä-poika suhteen luomista kyborgin kanssa. Ehkä leffasarjan ansiosta Arnold onkin mielestäni ”paras” näyttelijä. Oikeasti, Arnoldin leffat ovat aivan loistavia toimintaelokuvia. Onko joku muuten laskenut, montako huonoa elokuvaa Iso-Aatu on tehnyt?

Oikein, Iso-Aatu ei ole tehnyt ainuttakaan huonoa elokuvaa. Ja kukaan ei mainitse nyt ”Junioria”.

Sitä ei oikeasti ole ikinä tehty, sitä elokuvaa ei ole olemassa. Piste.



10. luukun paras leffasarja


Terminator

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti