maanantai 26. lokakuuta 2015

leffasuositus: lokakuu.

Olen aina pitänyt urheiluleffoista. Yhdistyyhän niissä kaksi intohimoani: urheilu ja elokuva. Pääasiassa urheilulajeilla ei ole niinkään ollut minulle koskaan merkitystä tämänlaisissa elokuvissa, eikä tämä jenkkifutisleffa tee siihen poikkeusta.


The Rock (eli siis se showpainiheppu, joka oikealta nimeltään tunnetaan Dwayne Johnsonina) on yhdessä Xzibitin kanssa nuorisovankilan vartijoita, hoitajia, tai mikä se oikea titteli heille ikinä lieneekään. Vankilaan/hoitoon päätyvät nuoret ovat useimmiten jengiläisiä, joille kuolema on ollut arkipäivää. Jengiläisten elämäntyylikin on niin iskostunut päähän, että vankilasta päästessä lähes kaikki nuoret päätyvät kadulle jengitappeluihin ja kenties päättämään sitä kautta elämänsä. The Rock, roolihahmonaan Sean Porter, entisenä jenkkifutaajana keksii ehdottaa johdolle, että nuorisovankilalaiset ohjataan ja opetetaan jefun pariin. Urheilujengi – paras jengi. Sillä ehkä nuoriso saadaan jatkossa pelastettua kaduilta. Pelaahaan vankilan joukkueessa eri taustoista ja eri jengeistä tuleva henkilöt nyt saman ”perheen” parissa. Voihan taustalla toki myös olla Porterin halu saavuttaa vielä jefussa jotain, kun oma ura päättyi ennen aikojaan.

Gridiron Gang aavistuksen poikkeaa tyypillisistä urheiluelokuvista, vaikka onhan urheilevia vankeja ennenkin elokuvissa nähty. Urheilun parissa hyvin vähän aikaa viettäneet nuoret eivät hallitse lajia aluksi (kyllä, tämä on hyvin tuttua urheiluelokuvissa), mutta kehittyvät elokuvan edetessä paremmiksi pelaajiksi. Spoiler spoiler, tässä leffassa ei mestaruuspyttyjä nostella kuten Mighty Duckseissa (oho, paljastinko toisesta elokuvasta nyt jotain?), mutta se ei tietysti se suurin päämäärä vankilajengille kuitenkaan ole. Hyvä tavoittelemisen aihe kuitenkin.

Itse tulee harvemmin kiinnitettyä tällaisissa nuorisoa vilisevissä elokuvissa huomiota itse näyttelijätyöhön. Ainakaan negatiivisesti ei kenenkään nuoren näyttelijäsuoritus pistä silmään. Sen sijaan Xzibit tuntuu olevan pääosan ajasta hiljaa, välillä virnistellen ”yo dog” -ilmeellä. Ehkä tähän rooliin olisi voinut paremmankin tyypin saada?

Tositapahtumiin perustuva elokuva on erittäin katsomisen arvoinen meille, jotka urheiluleffoista muutenkin tykkäävät. Ja onhan se toki muillekin suositeltavaa katsottavaa. Jopa IMDb:n arvosana puoltaa katsomista.


IMDb arvostaa: 6.9
Kalmari arvostaa: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti