lauantai 28. syyskuuta 2013

seniili ei keksinyt pyöräilyä.

Joskus vain vituttaa jännittävämmätkin asiat. Suolakurkut ainakin, mutta myös pyöräilijät.

En nyt kuitenkaan Tour de Francen -kisoja vihaa, tai pyöräilyä ylipäätään. Seurasinhan silmä kovana viime olympialaisissa Pia Sundstedtin ja Jussi Veikkasen kisaamista. Semisti taisi jotain muutakin olla kovana. Itsekin fillaroin, ”Tonnin haastekin” oli tuossa taannoin.

Mutta erityisesti näin syksyllä töihin polkiessa (luojan kiitos sieltä voi polkea poiskin) on alkanut kyrsimään kanssapyöräilijät. Maagista tai ei, on kyseessä ollut ihmisen aikajanan ääripäiden edustajat. Ts. alakouluikäiset mukulat ja sielunsykähdystensä viimeisiä veteleviä vanhuksia.

Sen mitä itse jaksan ja pystyn muistamaan kansakoulun, mahdollisesti myös päiväkodin, opetussuunnitelmista, on opetettu kulkemaan pyörällä tien oikeata laitaa. Oikeata, tiedättehän. Oikea on oikea paikka. Ilmeisesti yhteisiä pelisääntöjä on rukattu ja myös tien vasemmalla puolella kulkeminenkin on mahdollista nykyään (korjatkaa toki, jos olen väärässä). Joillekin se vasemman ja oikean erottaminen on saattanut olla liian haastellista. Toinen kun alkaa V-kirjaimella ja toinen loppuu A-kirjaimeen. Vaatihan se päätä rasittavaa muistamista, helpompaahan se on sitten antaa porukan kulkea kummalla puolella sitten huvittaa. Näkeehän toisinaan näitä sankareitakin, joilla kengät on väärässä jalassa. Heidän mielestä ilmeisesti oikeassa. Eli vasemmassa.

Tuossa kun olen pyöräillyt pitkin Euran suburbian raittia, on juuri näitä vasemman laitapuolen pyöräilijöitä tullut vastaan. Siinä sitten 500 metriä pitkän tien toisesta päästä tulee katselleeksi ”jaaha, taas joku kyrpämummo on fillaroimassa minua vastaan väärällä puolella tietä”. Ja saatana sentään, se on takuuvarmasti huomannut minutkin sillä samalla hetkellä, kun tuomitsin mummon kyrväksi (vaikka genitaalialueeltaan ei sellaista omaisikaan). Ellei sitten kaihi tai vauhtisokeus ole iskenyt pyöräillessä. Lopulta kun välimatka lyhenee ja katsekontakti on saavutettavissa, ei mummelilta ole tullut tarvittavaa kaistanvaihtoa ja törmäys on enemmän kuin todellista hyvin pian. Viime hetkillä ”outlaw biker” ymmärtää väistää mutisten samalla ”perkeleen nuoriso, kun ei omaa käytöstapoja lainkaan”. Perkeleen mummo, itsehän ajoit väärällä puolella. Ja perkele, kiroiletkin vielä.

Potentiaalinen "kyrpämummo".

Sama koskee näitä kakaroita. Toki, he vasta opettelevat systeemiä nimeltä ”elämän pelisäännöt”, mutta luulisi jonkinlaisen opetuksen iskostuneen jo päähän. Enemmän haastetta omaan pyöräilyyn tekee koulupäivien päättymiset ja/tai alkamiset. Jostain syystä juuri näihin aikoihin Euran metsien syvyyksistä hyökkää näitä kakaroita legioonittain kulkuteille. Tällöin ne myös kulkevat, joskin hyvin härömäisessä, legioonalaismuodostelmassa. Hyvin ominaista on ”kyrpämummomainen” kaihi tai vauhtisokeus, eikä vastaan tulevaa liikennettä huomata. Tai sitten legioona on valmis hyökkäämään viattoman Antin kimppuun. Yritä siinä sitten epätoivoisesti hakata soittokellolla dubsteppiä ja huutaa ”HUUUAAA”, että antaisivat tietä oikealle ihmiselle. Hyvässä tapauksessa se pieni, myyrän kokoinen rako löytyy ja voin jatkaa matkaani. Mitä nyt pyöräni sarvet aavistuksen kolisee mukuloiden kypärissä. Tuo se sentään musiikillista syvyyttä siihen dubsteppiin.

Haastavampaa on, jos olet lähestymässä tällaista legioonaa takaapäin. Kuin edelläkin, on dubstepillä ja ”HUUUAAA”:lla heikohko vaikutus ja yleensä seuraava tilanne on se, että koko legioona kääntää päänsä minua kohti suut sellaisessa asennossa, että pian lentää varpuspoikueet suusta etelänmatkalle. Ilmeisesti poikueet ei ihan pieniä ole, kun se suu pysyy auki useamman kymmenen sekuntia. Militariseen tyyliin legioona kuitenkin pysyy muodostelmassaan, ja se myyrän kokoisen reitin löytäminen on entistä haastavampaa. Joku kaunis päivä vielä käy niin, että keilaan koko legioonan nurin, kun fillarista on jarrut rikki ja varpuspoikue on tavallista isompi. Semisti ehkä fantasioinkin siitä. No en oikeasti... tai ehkä sittenkin. Onnistuisin ainakin joskus kaadossa.

Ei varsinaisesti liity pyöräilyyn, mutta hassu kuva on hassu.

Mukuloissa ja vanhuksissa ilmeisesti onkin jokin matemaattinen korrelaatio, mitä pyöräilyyn tulee. Tähän hassuun maailmaan on keksitty autokortit, mopokortit ja ATK-kortit. Helvetti sentään, olen aikanaan joutunut ajamaan ompelukonekortinkin vastoin tahtoani. Vaadinkin kaikkia mukuloita suorittamaan fillarikortin, ennen kuin heidät uskaltaa laskea Euran kylille terrorisoimaan. Vastaavasti ”kyrpämummot” joutuisivat uusimaan korttinsa, kun seniiliys iskee.

Näin saataisiin parempi, turvallisempi ja eläväisempi maailma meille. Ja tämä on tosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti