torstai 22. maaliskuuta 2012

"underdog" giovanni ribisi

Ketä helvetti se on?

Olen aina pitänyt termistä ”underdog” ja erityisesti siitä, mitä se meinaa. Suomennettuna se tarkoittaisi kutakuinkin altavastaajaa, joka vetäisi kaikkia turpaan ja voittaisi pelin. Urheilussakin suosikkipelaajani eri joukkueissa eivät useimmiten ole olleet niitä tähtiä, vaan enemmänkin näitä ”underdog” -henkisiä. Esimerkiksi Porin Ässistä suosikkini on Sami Mutanen ja tällä hetkellä NHL:ssä pelaavista suomalaisista Edmontonin kaksikko Lennart Petrell ja Teemu Hartikainen.

Pidän myös Giovanni Ribisiä ”underdogina”. Siksi myös hänen leffauransa kiinnostaa minua.

Suurin osa, hädin tuskin ehkä kukaan, ei osaisi tunnistaa heppua nimeltä. Onnettomimmat saattaisivat sekoittaa hänet Christina Ricciin (”Addam's Familyn” tytärhahmoon Wednesday). Jos osaisin (ja mikäli ehkä joskus vielä osaan), niin linkittäisin Ribisin kuvan tähän alle. 

Vau. Näemmä osasin.

Giovanni Ribisi tuli tunnetuksi ”Frendeistä”, jossa hän esitti Phoeben veljeä Frank Buffay nuorempaa. ”Jaa juu joo se tyyppi”. Vaikka näyttelijän uraa oli jo takana useampi vuosi mm. ”X-Filesin” ja ”My Two Dadsin” tasoisista sarjoista, oli nimi jäänyt tuntemattomaksi. Tunnettuutta tuskin edesauttoi taiteilijanimeksi otettu ”Vonni” Ribisi. Joissain tilanteissa ”Vonnista” oli toinen vokaali hukassa ja se korvattiin kirjaimella ”a”; ”Vanni”.

Näyttelijäntyö oli vielä ”Frendien” alkuaikoina huteraa. Mieshän pyörähti vain extrana/avustajana 2. tuotantokauden alussa kondomia tarvitsevana sankarina. Kuitenkin, tyypillistä suomalaista hevari-amista muistuttava, Anthraxin paitaa kantava idioottimainen ”redneck” jäi mieleen. Giovanni sai säännöllisen epäsäännöllisen roolin Phoeben veljenä.

Ulkonäöllisesti Steve Buscemin väsynyttä serkkua muistuttava Giovanni Ribisi ei ole se persoona, joka voittaisi ”People” -lehden vuoden seksikkäimmän miehen tittelin. Kuten Busceminkin tapauksessa, ulkoinen habitus on kuitenkin sen verran erikoinen, että leffaura on taattu. Tähtikastiin ei ylletä, mutta vahvoja rooleja kuitenkin tarjoutuu.

”Frendien” jälkeen leffaura starttasi alkuun sellaisilla merkkiteoksilla kuin ”Pelastakaa Sotamies Ryan”, ”That Thing You Do!” ja ”Lost Highway”. Näiden elokuvien myötä myös rooli leffoissa kasvoi. Isompia rooleja tarjoutui mm. elokuvissa ”Puhallettu 60 Sekunnissa”, ”Sky Captain and the World of Tomorrow” ja ”Flight Of The Phoenix”. Osasta näistä rooleista on tarjottu myös ehdokkuuksia. Jos ei nyt Oscarin tasoisia pystejä kuitenkaan, niin herran osaamistaito on silti huomioitu muuallakin kuin narsistisen euralaisen silmissä.

Tiedä sitten, halusiko Giovanni välissä ottaa vähän taukoa ja etäisyyttä leffamaailmasta. 2000-luvun puolen välin jälkeen Ribisi oli mukana muutamissa projekteissa, jotka eivät niinkään breikanneet. Paluu huipulle, jos hänen tasoisesta leffastarasta voi niin sanoa, oli aika järisyttävä. Vuonna 2009 ilmestyi sellaiset pienen budjetin paskaleffat kuin ”Avatar” ja ”Public Enemy”. Kai joku on nistä edes kuullut?

Ulkonäöstä riippuvainen tekijä tai ei, Giovanni Ribisi ei paljon esiinny julkisuudessa. Varjeltu yksityisyys onkin saattanut olla osasyy, että orastava Hollywood -tähteys ei pienen pulkkamäen jäljiltä lähtenyt perseelleen median pöllyttäessä. Oikeasti, montako kertaa olet nähnyt herran kuvia ”Seiskassa” tai muussa laatumediassa rähjäisenä ostamassa röökiä lähikioskilta? Tai palatakseni tekstini ensimmäiseen kysymykseen, kuka herran loppujen lopuksi tunnistaisi, ellei hän käyttäisi t-paitaa, jossa lukisi hänen nimensä. Luultavasti tällöinkin hänet sekotettaisiin Steve Buscemiin.

Tulevaisuutta on hankala ennustaa, mutta toivoisin Ribisin vielä breikkaavan itsensä kunnolla läpi. Sivuosan roolit vaihtuisivat päärooleihin Kidmanien ja De Nirojen rinnalle megabudjetin elokuvaan. Niin hieno ajatus ja toive kuin se onkin, en itsekään usko Giovannin toimivan pääosan esittäjänä. Aivan yhtälailla en usko Sami Mutasen tai Teemu Hartikaisen olevan ne ykköstykit, joilla Colorado Avalanche voittaa Stanley Cupin. Jääkööt Giovanni ehkä sittenkin ikuiseksi ”underdogiksi”. Vai...?
Jos jotain paskaa pitää miehestä keksiä, niin hänen uskontokuntansa on skientologia.

Tuohon mietelauseeseen on hieno lopettaa.
http://www.imdb.com/name/nm0000610/
http://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Ribisi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti