lauantai 14. joulukuuta 2013

joulun kalenteri vol.2: 14. luukku.





Tämä nyt on näitä. Klassikko, ja löytyy tätä kirjoittaessa IMDb:n ”Top 250” -listalla sijalta 115. Silti, mielestäni unohdettu klassikko ja mikäli ”Elonet” -sivusto on oikeassa, tämä on esitetty Suomen televisiossa vain kahdesti. Kahdesti! Ja vittu ”FC Venus” tulee yhtä usein vuoden aikana tv:stä.


”Suuri Pakoretki” perustuu tositapahtumiin. Joukkio liittoutuneita sotavankeja ovat toisessa maailmansodassa asukkaina Stalag Luft Northin ”pakovarmassa” vankilassa. Vankeina on monta erilaista sorttia ja monilla heistä on jo ennestään kokemusta pakoyrityksistä. Nyt suunnitelmat hiotaan äärimmäisen tarkasti eri henkilöiden osaamisalueita hyväksi käyttäen. Viimeisen ja lopullisen paon hetki on tulossa.

Kaikki ei tietysti suju kuin elokuvissa. Yli 2,5 tuntia kestävään eepokseen mahtuu pakoyrittäjien muutamia harha-askeleita ennen varsinaista suoritusta. Juoni kuitenkin pysyy kasassa ilman ylimääräistä rakkaussuhdetta, tai muuta sivujuonta. Ja vaikka vankina hilluminen onkin synkkä/vakava teema, on leffa toiminnaltaan vekkuli ja veijarimainen tarina. Minunkaltaiselle wannabe AD-HD -burgerille olikin isohko yllätys, että onnistuin katsomaan koko elokuvan yhdeltä istumalta ilman vilkailuja kelloon.

Leffan näyttelijäkaarti on todella nimekäs, varsinkin jos otetaan kyseeseen sen ilmestymisvuosi. Steve McQueen, James Garner ja Charles Bronson ovat vain muutama nimi näyttelijäryhmästä.

Jollakin kurkistaa myyrä kolosta.

Elokuvaa on myös parodioitu useasti, niin tv-sarjoissa kuin monissa muissa elokuvissakin. Jos et ole elokuvaa nähnyt ja aiot sen katsoa ensi kerran, huomaat heti monia yhteyksiä katsomiisi sarjoihin/elokuviin. Jo elokuvan veikeä teemamusiikki saa ”ahaa, tämä on tämä” -efektin aikaan.


”Suuri Pakoretki” on yksi ehdottomia suosikkejani. Jotenkin niin pirteä, mutta vakavalla otteella. Jännitystä kiihdyttäen loppua kohden. Aivan perkeleen loistava elokuva.



IMDb arvostaa: 8,3
Kalmari arvostaa: 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti